9 Травня 2022

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ учасників VІІ Міжнародної конференції «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO 2022

27-28 квітня 2022 року, м. Славутич

24 лютого 2022 року російські війська вторглися в Україну. Того ж дня Чорнобильська АЕС та зона відчуження були захоплені російським агресором. Пізніше агресор окупував Запорізьку АЕС, здійснював обстріли ядерної установки у Харкові, місті з мільйонним населенням. Над діючими АЕС України неодноразово було відзначено прольоти крилатих ракет. Запорізька АЕС зазнала обстрілів танковими снарядами.

Окупація Чорнобильської та Запорізької АЕС призвела до фактичного руйнування систем фізичної ядерної безпеки об’єктів; системи аварійної готовності; відповідальності за ядерні збитки; до порушення системи обліку та контролю ядерних матеріалів, а отже і режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Було створено неприпустимі психологічні умови для діяльності персоналу, що підтримує безпеку ядерних установок та пряму загрозу їхньому життю. Дії держави-агресора, беззмінного члена Ради безпеки ООН, засновника ООН та МАГАТЕ може бути класифіковано не інакше, як ядерний тероризм.

Зважаючи на загрозу безпеці об’єктам мирного використання ядерної енергії в мирних цілях, що склалися внаслідок дій агресора, держави – ядерного терориста проти України учасники конференції:

  1. Наполягають, щоб генеральний директор і Рада управляючих МАГАТЕ виконали, положення статей III, В.4. та XII.С. Статуту Агентства і зажадали від агресора негайного усунення всіх випадків недотримання вимог міжнародних конвенцій та угод у частині фізичного захисту ядерного матеріалу, повідомили про ці факти всім членам Агентства, а також Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.
  2. Звертаються до міжнародних організацій, пов’язаних з використанням ядерної енергії в мирних цілях та ядерної безпеки (Euroatom, WENRA, WANO, ICRP, OECD/NEA, ENSREG, а також національним органам ядерного регулювання та експлуатуючим організаціям рішуче засудити дії держави – ядерного терориста та вчинити тиск на його структури з метою негайного припинення актів ядерного тероризму, які несуть пряму загрозу безпеці ядерних установок та перспектив розвитку ядерної енергетики.
  3. Пропонують органам ядерного регулювання та експлуатуючим організаціям провести консультації з метою вироблення конкретних пропозицій щодо заходів запобігання державному ядерному тероризму, а також виключення загрози навмисного або ненавмисного застосування зброї проти ядерних установок, призначених для використання в мирних цілях. Ми готові прийняти на себе організацію та координацію відповідних консультацій.

З повним текстом відкритого звернення та резолюцією конференції можна ознайомитися за посиланнями:

Відкрите звернення учасників конференції INUDECO – https://bit.ly/3smC6Tu

Резолюція конференції – https://bit.ly/3KZdQx7


resolution2