20 Квітня 2021

Відбулась відкрита онлайн зустріч з представниками Європейського ядерного товариства

20 квітня в рамках співпраці між Українським та Європейським ядерними товариствами відбулась відкрита онлайн зустріч представників організацій, присвячена роботі та планам Європейського ядерного товариства на 2021 рік та обговоренню можливостей спільної діяльності УкрЯТ та ЄЯТ у науково-просвітницьких та інших проєктах.

Під час зустрічі президент Європейського ядерного товариства професор Еміліо Мінгес (Prof. Emilio Minguez) у своїй презентації розповів про основні напрями діяльності ЄЯТ та про проєкти, що реалізуються товариством у 2021 році.

Зокрема професор Мінгес зупинився на комунікаційних заходах ЄЯТ, розповів про освітньо-тренінгову платформу на веб сайті товариства, покликану допомагати ядерникам у підтриманні зв’язків, обміні досвідом та знаннями, пошуку можливостей для кар’єрного зростання, а також анонсував проведення кількох тематичних конференцій у 2021 році. Серед них, запланований на листопад 2021 року, міжнародний форум NESTet щодо можливостей та проблем в галузі ядерної освіти, навчання, управління знаннями та розвитку людських ресурсів, пов’язаних з ядерною енергетикою та іншими ядерними програмами. Професор Мінгес запросив членів Українського ядерного товариства подати свої заявки на участь та долучитися до цього заходу восени.

Докладніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Керівник напряму міжнародного співробітництва ЄЯТ Емілія Яніш (Emilia Janisz) більш детально зупинилась на проектах для молоді, а також екологічних ініціативах ЄЯТ. Зокрема, європейські колеги запрошують усіх до поширення позиційного документу Net Zero Needs Nuclear (Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії) в рамках ініціативи Nuclear for Climate, яка закликає до необхідності включення ядерної енергетики до безвуглецевих рішень щодо зміни клімату та була заснована ЄЯТ, Французьким ядерним товариством (SFEN) й Американським ядерним товариством (ANS) у 2015 році. Слід зазначити, що Українське ядерне товариство активно підтримує цю ініціативу та поширює інформацію про неї на усіх своїх ресурсах.

Також пані Емілія Яніш розповіла про активності для школярів, спрямовані на підвищення інтересу молодого покоління до роботи в ядерній галузі. Зокрема йдеться про Другий європейський ядерний конкурс для учнів середньої школи, який допоможе талановитій молоді розвивати свої таланти та зацікавленість ядерною тематикою поза академічними навчальними програмами. Зокрема, за умовами конкурсу молоді пропонують створити 3-хвилинне відео на такі тематики, як робота в ядерній галузі, історія ядерної науки і технології; майбутнє ядерної енергетики, ядерні технології в повсякденному житті; радіація для здоров’я. Конкурсні роботи можна надіслати до 7 червня 2021 року.

15 команд-фіналістів будуть запрошені на онлайн нагородження, де на них чекають: 1500 євро трьом найкращим командам, спеціальні нагороди для вчителів, які залучили більше однієї команди, спеціальні нагороди для 5 найкращих шкіл, а також спеціальні нагороди за найпопулярніше і найбільш творче відео.

З більш детальною інформацією про конкурс можна ознайомитись за посиланням.

Також Європейська мережа ядерної освіти ENEN продовжила набір на літню ядерну школу для студентів ЗВО, яка відбудеться в онлайн форматі 5-9 липня 2021 року. Призовий фонд цьогорічної онлайн школи складає 20 000 євро. Деталі за посиланням.

Всього участь у відео зустрічі взяли понад 25 членів УкрЯТ – представники відокремлених підрозділів організації на АЕС, провідних наукових установ та навчальних закладів.

Під час зустрічі вони змогли поставити запитання європейським колегам та висловити коментарі і побажання щодо планів спільної діяльності у 2021 році.