14 Вересня 2021

Члени Українського та Європейського ядерних товариств обговорили перспективи майбутнього співіснування атомної енергетики та відновлювальних джерел енергії

9 вересня відбувся міжнародний круглий стіл, присвячений особливостям роботи енергосистем з базовою генерацією АЕС в умовах стрімкого зростання частки ВДЕ та майбутнього співіснування атомної енергетики і відновлювальних джерел енергії з метою досягнення глобальних кліматичних цілей. Організаторами круглого столу виступили Українське та Європейське ядерні товариства.

В рамках круглого столу представники операторів енергетичних систем та енергогенеруючих компаній країн ЄС поділилися експертним досвідом співіснування базових потужностей та ВДЕ в умовах динамічного попиту на електроенергію, зокрема під час пандемії та жорстких карантинних обмежень в країнах ЄС та Україні. Також відбулося обговорення майбутніх шляхів розвитку енергетичних систем з метою підвищення їхньої стабільності та ефективності.

В заході взяли участь керівник відділу ядерного виробництва компанії EDF Стефан Феутрі (Франція), інженер з обслуговування та розвитку GEN Energija Юре Джазбінсек (Словенія), генеральний директор Інституту досконалості ядерного бізнесу (INBEx) Ян Бломгрен та інші. Україну представляли головний інженер ВП «Науково-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом» Олег Годун та начальник департаменту балансової надійності НЕК «Укренерго» Роман Грабчак.

В рамках заходу учасники поділилися досвідом функціонування енергосистем з базовою атомною генерацією та значною часткою ВДЕ, можливі ризики для стабільної роботи енергосистеми та обговорили прогноз оптимального балансу різних видів генерації. Всі доповідачі зійшлись на думці, що майбутня низьковуглецева енергосистема має ґрунтуватись на міксі атомної, гідро та альтернативної енергетики, при чому атомна енергетика має відігравати і роль балансуючої генерації у разі будівництва нових маневрових реакторів та впровадження технології ММР.

На думку учасників круглого столу, для створення таких енергосистем і досягнення глобальних кліматичних цілей, будівництво нових реакторів треба розпочинати вже зараз, адже поступово атомні енергетичні потужності будуть виводитись з експлуатації, а для їх заміщення новими енергоблоками потрібен час і стратегічні політичні рішення.