2 Березня 2021

Атомна енергія є невід’ємною складовою збереження клімату та досягнення стійкого низьковуглецевого майбутнього

Про це йдеться в позиційному документі Net Zero Needs Nuclear (Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії), опублікованому в рамках ініціативи Nuclear for Climate (Атомна енергетика за збереження клімату), яка представляє понад 150 громадських та експертних організацій.

Головним завданням ініціативи є прискорення можливостей досягти нульового рівня викидів СO2 (Net Zero) до 2050 року, сприяючи розвитку атомної енергетики у світі та співпраці між ядерною та відновлювальними технологіями. Досягнення нульового рівня викидів СO2 (Net Zero) до 2050 року потребує ядерної енергії через низку причин:

• Ядерна енергетика – це надійне джерело енергії з низьким вмістом вуглецю, яке зменшує викиди парникових газів і може позбавити залежності від забруднюючих джерел на викопному паливі.

• Ядерна енергетика є доступною, масштабованою та має можливості для розвитку.

• Ядерна енергетика може інтегруватися зі зростаючою потужністю відновлюваних джерел енергії для забезпечення ефективних та доступних енергосистем, заснованих на чистих видах генерації.

• Ядерна енергетика може забезпечити не лише низьковуглецеву електроенергію, а й підтримувати декарбонізацію інших секторів економіки, таких як опалення та транспорт.

• Ядерна енергетика підтримує інклюзивний та стійкий глобальний розвиток адже сприяє глобальним соціально-економічним вигодам та відповідає цілям сталого розвитку ООН.

З перекладом документу на Українську мову можна ознайомитись за посиланням.

Для підтримки розвитку атомної енергетики та її позиціонування як низьковуглецевого джерела енергії, командою Nuclear for Climate розпочинається загальноєвропейська інформаційна кампанія Net Zero Needs Nuclear (Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії), яка буде включати розповсюдження інформації про атомну енергетику та її переваги в рамках досягнення глобальних кліматичних цілей.

Українське ядерне товариство, як один з підписантів ініціативи Nuclear for Climate у 2015 році, активно виступає за позиціонування атомної енергетики як низьковуглецевої, дружньої до клімату та довкілля. Саме завдяки атомній енергетиці в Україні вдалося уникнути понад 3 млрд т викидів СО2 у довкілля (з урахуванням продовження експлуатації енергоблоків АЕС). У разі ж припинення експлуатації АЕС щороку викидалося б додатково близько 70 млн т СО2.

Крім того атомна енергетика України здійснює і потужний соціально-економічний вплив, адже відпускає електроенергію для потреб населення за найнижчою ціною та є одним з найбільших платників податків.