8 Листопада 2019

Правління УкрЯТ підбило підсумки 2019 року та обговорило плани на наступний рік

7 жовтня у Києві відбулось чергове засіданні Правління Українського ядерного товариства на якому відбулось підбиття підсумків роботи Товариства за 2019 рік та був затверджений план роботи УкрЯТ на наступний рік. Також члени правління Товариства обговорили цілу низку актуальних питань інформаційно-просвітницького, державницького, організаційного та міжнародного напрямків діяльності Товариства.

Відкриваючи засідання, президент УкрЯТ Григорій Муляр привітав присутніх та проінформував про актуальні проблеми та здобутки атомної галузі і Українського ядерного товариства за звітний період, зокрема про успішно проведену міжнародну конференцію ветеранів атомної енергетики, присвячена питанням збереження і передачі ядерних знань. В свою чергу, виконавчий секретар Товариства Данило Лавренов презентуючи звіт роботи Товариства за травень-листопад 2019 року розповів про реалізовані заходи Товариства за звітний період та окреслив найближчі плани, зокрема участь УкрЯТ в якості організатора у XV Міжнародній науково-технічній конференції «Проблеми сучасної ядерної енергетики», яка відбудеться 13-15 листопада у Харкові та Міжнародні конференції «Ринок електроенергії в Україні та атомна енергетика: шлях до сталого розвитку чи деградація» що запланована на 4 грудня. Активне обговорення членів правління викликало і питання пошуку шляхів взаємодії з новим урядом та депутатами Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Зокрема присутні на засідання представники наукових установ, підприємств галузі та організацій наголосили на необхідності налагодження відкритого діалогу з органами центральної влади з питань, що стосуються функціонування та розвитку атомної енергетики та промисловості України та висловили готовність надавати всю необхідну інформацію та експертні консультації для прийняття виважених рішень представниками профільного міністерства та комітету ВРУ.

Доповідаючи про план робіт УкрЯТ на 2020 рік, Данило Лавренов зауважив, що план вже традиційно буде включати 5 основних напрямків роботи (організаційний, науково-прикладний, просвітницький, видавницький, а також співробітництво з партнерами) та загалом 35 конкретних заходів. В план робіт також було включено заходи відокремлених підрозділів УкрЯТ.

Окремим пунктом, виконавчий серктар УкрЯТ доповів про результати міжнародної діяльності Товариства, а саме про участь УкрЯТ у Вищій науковій раді Європейського ядерного товариства, заплановані партнерські візити в Україну членів ядерного товариства Чехії, студентів Чеського технічного університету та членів ядерного товариства Великої Британії, а також окреслив питання участі УкрЯТ у генеральній Асамблеї Європейського ядерного товариства, що відбудеться 5 вересня 2020 року у м. Лондон. Окрему увагу під час обговорення міжнародного співробітництва було приділено питанню поданої заявки УкрЯТ на прийом в Україні Міжнародного молодіжного ядерного конгресу в 2022 році. Зазначений захід покликаний сприяти налагодженню нових підходів відстоювання інтересів атомної енергетики через глобальну кооперацію молодих фахівців-ядерників.

Не менш важливим питанням для обговорення стала ініціатива УкрЯТ про присвоєння звання Герой України за визначні трудові досягнення і у зв’язку з 90-річчям ветерану атомної енергетики України, заслуженому енергетику України, почесному громадянину міста Вараш Рівненської області, члену УкрЯТ Коровкіну Володимиру Олександровичу. Всі члени правління одноголосно підтримали цю ініціативу та висловили сподівання на позитивне та найскоріше вирішення зазначеного питання.

Завершуючи засідання, Правління включило до складу Товариства нових членів, зокрема медіа-директора асоціації УЯФ Ольгу Кошарну та спеціаліста Енергоатома Василя Крюкова.