14 Грудня 2018

В Южноукраїнському ліцеї проведено зустріч-спомин учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 13 грудня, в Южноукраїнському професійному ліцеї проведено зустріч-спомин з учасниками ліквідації та учнями.

Організаторами заходу виступили Южноукраїнський міський центр культури та дозвілля спільно з відокремленим підрозділом громадська організація «Українське ядерне товариство» в місті Южноукраїнську.

У складі запрошених ліквідаторів були: Юрій Павлович Рубан – ліквідатор І категорії, Почесний енергетик України; Павло Михайлович Єременко – ліквідатор І категорії; Сергій Іванович Яблуновський – ліквідатор ІІ категорії. Зазначимо, що Юрій Павлович Рубан та Сергій Іванович Яблуновський увійшли до складу першої дев’ятки, що була відправлена з міста Южноукраїнська до Прип’яті під час аварії 1986 року.

Ідея проведення зустрічі мала формат відповідь-питання.

Заздалегідь, члени ВП ГО «Українське ядерне товариство» в місті Южноукраїсньку та учні ліцею підготували питання ліквідаторам стосовно безпеки діючих ядерних енергоблоків України, підвищення рівня захисту ЮУ АЕС, культури безпеки АЕС, введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні ЧАЕС та як це відобразиться на екологічному стані навколишнього середовища. Цікавила думка ліквідаторів стосовно Загальнодержавної програми зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему та ін. Учні цікавились питаннями: підвищення радіаційних показників в місті Южноукраїнську під час аварії на ЧАЕС; чи був це експеримент, емоції та перші враження під час прибуття у відрядження до зони ЧАЕС; скільки часу продовжувалась ліквідація; чи була паніка серед населення та інші.

Ліквідатори надавали вичерпні та ґрунтовні відповіді для обох сторін та переконали, що на сьогодні АЕС України працюють надійно та безпечно.

Захід пройшов у невимушеній формі та завершився важливим запитанням до запрошених гостей: «Як на сьогодні підвищити зацікавленість абітурієнтів до вступу на спеціальність «атомна енергетика»?».

Юрій Павлович Рубан зазначив, що протягом довгого періоду атомна енергетика забезпечує суттєву частку загального виробництва електроенергії України, зачитав декілька фактів про переваги АЕС, які підтверджують перспективи розвитку галузі атомної енергетики.

Дякуємо всім, хто долучився до підготовки та участі у заході.

За матеріалами ВП ГО «УкрЯТ» в місті Южноукраїнськ.