11 Грудня 2015

УкрЯТ виступило організатором круглого столу про актуальні проблеми атомної енергетики

Українське ядерне товариство виступило одним з організаторів круглого столу «Чи варто шукати Голубі океани у мирному атомі», що пройшов 10 листопада у НТУУ «КПІ». Співорганізатором круглого столу виступили Кафедра міжнародної економіки НТУУ «КПІ» та Молодіжна Енергетична Спільнота


Метою проведення круглого столу став обмін досвідом та генерація ідей щодо стратегій розвитку атомної енергетики України в умовах нових викликів та невизначеності.
В рамках круглого столу учасники обговорили тенденції розвитку атомної енергетики, питання доцільності будівництва нових енергоблоків та централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, дали аналіз міжнародного досвіду постачання ядерного палива та диверсифікації послуг на етапах ядерного паливного циклу. Також в рамках круглого столу розглядалось питання пріоритетів розвитку атомної енергетики в контексті її співвідношення з відновлювальними джерелами енергії.


Доповідачами круглого столу виступили президент Українського ядерного товариства Григорій Муляр, радник президента НАЕК «Енергоатом» Костянтин Запайщиков, директор з інформаційної підтримки та взаємодії зі ЗМІ та громадськістю асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна, члени УкрЯТ, представники Національної академії наук, НАЕК «Енергоатом», Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, викладачі та студенти НТУУ «КПІ».


Концепція «голубих і червоних океанів» була сформульована в 2005 році Чан Кімом і РенеМоборном. Їх книга «Стратегія голубого океану» («BlueOceanStrategy») розповідала про те, як компанії та цілі галузі домагаються бурхливого зростання і високої прибутковості, створюючи не існуючий раніше попит на новому ринку («блакитний океан»), замість того щоб конкурувати з безліччю конкурентів на малоприбуткових ринках («червоний океан»). У сучасних макроекономічних умовах стратегія «голубого океану» виявляється все більш нагальною. Тому, питання, чи є потенціал у вітчизняної атомної енергетики та чи може вона формувати нові «голубі океани», стало основним для круглого столу.